Birdfiles.com Birdfiles.com
Valitse:

 

Lintuhavainnot

Järjestelmään voivat lintuhavaintoja tallettaa kaikki rekisteröityneet käyttäjät. Havainnon tallettajan ei tarvitse tietää havainnosta seuraavia hälytyksiä vaan järjestelmä tarkistaa, onko kukaan määritellyt havainnosta itselleen hälytystarvetta.

Havainto voidaan tallettaa internetin kautta tai SMS-tekstiviestinä.

Kerääntyneet havainnot muodostavat henkilökohtaisen ja ryhmäkohtaisen havaintopäiväkirjan.


Havainnon ilmoittaminen internetissä


Internetissä havaintojen talletus tehdään toiminnolla Omat havainnot. Voit tallettaa havainnon joko käyttämällä SMS-viestin tyyppistä sanomaa tai siirtymällä selaimella lajivalintasivulle (Valitsemalla laji-linkki). Valintasivulla laji-kenttään voidaan antaa joko suomenkielinen tai tieteellinen, tai osa nimestä. Sovellus etsii tietokannasta sopivat nimet, joista voit valita oikean, mikäli antamasi osa nimestä ei ollut yksikäsitteinen.

Lajirivin valinta tuo selaimelle lajin tiedot, ja Lisää linkin kautta voit kirjata havainnon ja siihen liittyvät lisätiedot. Lisätietoja ovat kunta ja lukumäärätiedot sekä vapaa tekstiosuus, johon voit halutessasi esim. ajo-ohjeet havaintopaikalle.


Havainnon ilmoittaminen SMS-tekstiviestinä matkapuhelimella.
Jos sinulla on Soneran liittymä, lähetä tekstiviestit numeroon 173024. Muista liittymistä tekstiviestit lähetetään numeroon 040-5079621 tai 040-5467429 (uusi modemi).Havaintoilmoituksen avainsana on H tai HP.


Tekstiviestin pituus voi olla max 160 merkkiä. Pituusrajoituksen ja käyttömukavuuden vuoksi SMS-viestissä käytetään ennalta määrättyä sanomamuotoa. Siten SMS-viesti on muotoa:

H LAJI HAVAINTOKUNTA VAPAA_TEKSTI_OSUUS

Lajin voi ilmoittaa joko Bongareitten 6 merkin nimilyhenteellä tai suomalaisella nimellä.

Esim. 1: H liejukana espoo s-ojan altaan koillisnurkka

Esim. 2: H GALCHL espoo s-ojan altaan koillisnurkka

Huom. Omat Havainnot - web-sivulla oleva havainnon kirjaustoiminto emuloi SMS-viestiä, joten sillä voi harjoitella havaintojen tekoa matkapuhelimella Jätä tässä kuitenkin H avainsana pois.


Otetaanpa vielä täydellinen esimerkki, kun haluat tallettaa havainnon Puumalan maastossa tekstiviestillä:


Lähetä viesti H IXOMIN PUUMALA KALLIOLAHDEN POHJUKASSSA SAALISTAMASSA PUOLISEN TUNTIA numeroon 173024, tai 040-5079621.

Lähetä viesti H PAKSUJALKA PUUMALA HAVAITTU KIIKARILLA 300M:N PÄÄSTÄ, LAJIMÄÄRITYS EPÄVARMA

Voila! Siinä kaikki. Havainnot päivittyivät V Virtasen omaan havaintopäiväkirjaan ja näkyvät oman profiilin ja ryhmän profiilin mukaisesti muillekin.